martes, 20 de abril de 2021

Sumari, L.

LEVDA.

Qve tots los Habitadors son franchs de Leuda, es en la primera franquesa (la primera a está invertida, tampoco es una e, es un error en la imprenta) en la primera carta del libre den Sant Pera, comensa. Noveaint (otro error de imprenta, Noverint) vniversi en la segona columua (otro error muy típico, n y u, columna) e en la 5. carta del dit libre en la primera columna, comensa. Iacobus Dei gracia.

En les 8. cartes del dit libre en la quarta columna a la fi de aquella, comensa. Iacobus Dei gracia. E de Leuda se-parla (en dos líneas) en lebre den Sant Pera en les 10. cartes en la segona columna, comensa Noverint Vniversi.

En la II cartes en la tercera columna, comensa. Noverint Vniversi.

En la 12. carta en la primera columna parla de Leuda comensa Noverint Vniversi.

E mes se fa mensio de aquella en dit libre 17. carta en la quarta columna comensa. Iacobus Dei gratia e en la 19. cartes asso matex.

E mes parla de Leuda lo dit Libre en les 20. cartes en la quarta columna, comensa. Noverint Vniversi, e en la seguent en cartas 22. parla de asso e en la seguent en car. 22.

De la Taula de la Leuda parla lo 27. capitol de Leyda en cartes 97. en la segona columna de dit libre.

Los Habitadors del Regne en les Terres del Señor Rey son franchs de Leuda, Peatge, Portage pontage, &c. es en dit libre en cartes 136. comensa la franquesa. Petrus Dei gracia.

Asso matex en dit libre en cartes 137. en la segona pagina, comensa. Encare atorgam.

Que la franquesa de no pagar Leuda sie servade en les terres del Señor Rey, es en libre den Sanct (la a con virgulilla o a nasal: an o am) Pera en cartes 136. en la segona pagina, comensa. Petrus Dei gratia.

Nove Levda no sia posade, es en libre den Sant Pera eu cartes 137. en la segona pagina, comensa. Encareus.

Que Levders no tingan missatges, es en dit libre en cartes 139. en la primera pagina.

De Leuda parla la franquesa en lo dit libre en cartes 140. en lo I. pagina, comensa Namfos, &c.

De la Leuda de Tortosa en lo dit libre en cartes 154. en la 2. pagina, comensa. Alfonsus Dei gratia.

De Leuda se parla en libre den Rossello en cartes 65. en la 2. pagina, comensa. Encara que nos.

De Leuda se parla en dit libre en cartes 65. en la primera pagina, comensa Sapien Tuyt, sens fer periuy a franqueses (falta punto)

Transectio feta sobre la Leuda donar bona, es en libre den Rossello en cartes 86. en la primera pagina, comensa. Sapientuyt.

Los Habitadors son franchs de Leuda, Peatge, &c. es eu dit libre den Rossello en cartes 122. en la I. pagina, comensa. Sapien tots, e apres en la seguent.
E asso matex, e en laltra en 125. cartes del dit libre comensa. Sapien Tuyt.

E asso matex en dit libre en cartes 136. en la segona pagina, comensa. En Iaume per la gracia de Deu, e en la seguent en cartes 138. en la primera pagina, comensa. En Iaume per la gracia de Deu. Ab la qual mana el Balle de Valencia que observa lo desusdit, es en lo dit libre den Rossello.

Asso matex mireu en libre den Rossello en cartes 168. en la primera pagina, comensa. Namfos.

Los Habitadors de Mallorques son franchs per totes les Terres del Señor Rey, ab totes llurs Mercaderies de Leuda, peatge, &c. es en dit libre den Rossello en car. 225. en la primera pagina, comensa. Petrus Dei gratia.

Los Habitadors de Mallorque son franchs a Tortosa de tota leuda, pes port, &c. es en dit libre den Rossello en cartes 373. en la primera pagina, comensa. Ioannes Dei Gratia.

Vna letre Real disponent sobre la Leuda, es en libre den Rossello en cartes 374. en la primera pagina, comensa. A tots e sengles.

Los Lleuders no tinguen Taula per exhigir la Leuda de cadaques, e sia servada lo franquesa, es en libre den Rossello en cartes 431. en la segona pagina, comensa. Martinus.

Si algu llevara pecunia de la cort dada fermansa de tornarlos si algu hi tindra milor dret si sera vensut per vna sentencia ho dega tornat en poder de la Cort: es en libre den Sanct Pera en cartes 31 en la primera columna, comensa. Item aliquis.

LLADRE.

Si algu sera pres en Latrocini furtant aquell de qui sera la cosa furtada pot tenir lo lladre tant fins aquella li sia tornada e aquell pot metre lo dit ladre en ma de la cort, es en la

primera franquesa den Sant Pera en la I. carta I. columna.

LLIT.

Lo Llit ne Robra de aquell nos pot peñyorar per injuria feta a algu, ni per lo dret de la cort, apar en la primera franquesa en la primera carta en libre den Sant Pera en la primera columna.

LLOACIO DE HONORS.

Lloha lo Rey e aprova totes les Honors e possessions atorgades segons se conte en lo capbreu per ell e els seus es en la segona franquesa en libre den Sant Pera qui toca,

es vna pero es addicio circa la fi.

LLETRES REALS.

Que Lletres, o provisions Reals contra franqueses no an de valor algus, es en libre den Sant Pera en la segona franquesa circa lo fi de aquella en la segona carta, comensa. Hec sunt capitula.

De Lletres Reals contra franqueses provehides, miran diffusament en la dictio franqueses.

LVYSMES.

De Luysmes se fa mensio en libre den Sant Pera en la sinquena carta en la tercera columna, comensa. Quoniam vniverse libertates, e en la 9. cartes en la quarta columna, comensa. Noverint vniversi.

En la dita franquesa en dita carta la quarta columna se fa mensio de luysmes.

De Luysmes tocants al señor Rey fa mensio la franquesa en dit libre en la sisena carta en la quarta columna, comensa.

E del dits luismes del señor Rei se fa mensio en dit libre en cartes 137. en la segona pagina, comensa. Encareus Atorgam.

Les Possessions se poden donar estimades per los Pares als Fills tempore nupsiarum, e no son tinguts en lo dit cas pegar Luysmes als Aloers, consta en dit libre den Saut Pera.

en la novena carta en la quarta columna, comensa. Noverint Vniversi (Vuiversi).

Asso matex, es en libre den Rossello en 62. cartes, comensa. Encara donam.

Que les Possessions se poden dividir entre los Hereus, e noy ha Lnysme no entreveninthi pecunia, es en libre den Sant Pera en la novena carta en la quarta columna, comensa. Noverint Vniversi.

Asso matex en libre den Rossello en cartes en 62. en la primera pagina, incipit. Encare donam.

De Luysmes Reals, e de les entrades parla la franquesa en libre den Sant Pera en cartes 174. en la primera pagina, comensa. Ioannes Dei gracia.

Del Luysme den Nuño Sans parla la franquesa en libre den Rossello en cartes 133. en la segona pagina, comensa. En Nom de Iesuchrist per los qualls son tinguts pagar la sisena part.

LEGITIMA.

La Filla qui haura difinit son Pare ab concentiment del marit tenint edat legittima, no pot demanar Llegitima es en libre den Sant Pera en la setena carta en la primera columna comensa. Noverint Vniversi.

Asso matex trobaras en libre den Rossello en cartes 53. en la primera pagina, comensa. Sapien Tuyt.

Aquesta Legitima edad es estade intrepretade, esser en les famelles 12. Añys. dispon la franquesa, Noverint Vniversi en libre den Sant Pera en la 19. carta en la quarta columna.

LENYA.

En tot lloch se pot fer Leñya liberament per propri vs excepta los abres prohibits, es en libre den Sant Pera a 34. cartes en la primera columna, comansa, Statuit Dñs Rex.

LLVM.

En certa hora, e lloch son prohibits los laychs aportar Llum, lo matex es entes en les persones Eclesiasticas sots certa pena, es en libre den Sant Pera a 34. cartes en la segona columna, comensa districte percipimus.

LIBERTATS.

De Libettats de Grechs allegades, es Iutge lo Balle, es en libre den Sant Pera a 82. cartes en la primera columna comensa. Ioannes dei gratia.

Que les causes de libertat se fassen en la Audiencie de la preso, e lo esslav proclamant malament libertat sia punit a arbitre dels Iutges, es en libre den Rossello en cartes 112.

en la segona pagina, comensa. Nalfonso per la gracia de Deu.

LOTGE DE GENOVESOS.

De Lotge dels Genovesos se parla en libre den Sant Pera en cartes 165. en la primera pagina, comensa. Nos Ioannes.

LIBELL.

Mira en la dictio demanda.

LLOGVER.

Si sera questio de Lloguer dada la primera sentencia sia feta execucio: en libre den Sant Pera en la primera columna comensa. Item si sic en cartes 31.

Lluismes nos deuhen per lo ques dona, a Fills, o Filles en temps de Nupcies, es en libre den Rossello nou, folio 12. y Ordinacions del Regne folio 177.

Filles Menors de 25. Añys qui casarán contra voluntat de sos Pares o parents poden ser privades de la llegitima, y exhecudades en libre den Sant Pera folio 175.

Llibertat que proclamen los Esclaus vide Abello folio 112. pagina segona.

Llanes nos poden treura del Regne Carta Real dada en Sant Llorens a 16. Maig 1609. folio 22 del libre de Cartes Reals ab cuberta de fust.

Licencias sobre embarcar mercaderias Carta Real dada en Madrid a 4. 8bre. Folio 129. del libre de Cartes Reals ab cuberta de fust.

Lluisme nos deu de lo ques dona, a Fills, o Filles en temps de Nupsies libre den Rossello nou folio 12. y Ordinacions del Regna folio 177.

Lluisma en los Esteblimens nos paga sino de la entrade, libre de Sant Pera folio 18.

Legitima poden privar Pare, o Mare als Fills qui casarán contra se Voluntat antes de tenir 25. Añys, es en libre den Sant Pera folio 165.

Entrades mes populars: